Jongerenparticipatie

De VVD Eemsdelta vindt het belangrijk om het beleid ''jongerenproof'' te maken. De VVD Eemsdelta zou daarom graag in contact willen komen met jongeren om hun ideeën te horen. Raadslid Eduard Mulder vertelt in dit artikel over zijn ervaringen met het jongerenbeleid in de gemeente.

Wat vinden jongeren belangrijk in de nieuwe gemeente Eemsdelta?

Wij vragen ons dat af. Wij vinden het belangrijk jongeren te betrekken bij beleid en besluitvorming.
Of deze oproep de jongeren direct bereikt is de vraag, maar ik zou u, vaders en moeders, opa’s en oma’s, willen vragen uw kind en kleinkinderen ons hun mening en ideeën te laten weten. Wat vinden zij wat nodig is om hun wijk of dorp in Appingedam, Delfzijl en Loppersum nog aantrekkelijker te maken? Hun mening en ideeën doen er toe!

We zullen op meerdere manieren deze oproep de komende tijd herhalen, maar ik hoop dat u ons wil helpen de boodschap te delen met de jongeren zelf. Ze volgen de politiek misschien nog niet direct,  maar ze zullen zich echt wel afvragen hoe ze hun toekomst zien. Wij zoeken hun op om het samen te bespreken. Elke groep doet dat op hun eigen manier en zo ook de jongeren.

Jongerentop
Vorig jaar was er op 8 juni voor jongeren van 12- 17 jaar in Noord-Groningen een Jongerentop op het Welleman Sportpark in Appingedam. Ik was daar ambassadeur en mogelijkmaker (vrijwilliger). Enorm leuk om te doen, en goed om onderdeel te zijn van een mooie vorm van jongerenparticipatie.

Het doel was jongeren te laten ervaren dat ze invloed kunnen hebben en mogen meebeslissen.

In de Eemsdelta is een actueel jeugd- en jongerenbeleid. Maar we moeten ook erkennen dat het vaak VOOR EN OVER jongeren gaat.  Ik ben ervan overtuigd dat we MET EN DOOR  jongeren beleid kunnen laten maken. Daar heeft de jongerentop mij toe geïnspireerd. We onderscheiden in het jeugdbeleid de bassischoolleeftijd tot 12 jaar, 12-17 jaar en 18+ tot ca 27 jaar. De jongerentop ging voor de doelgroep 12-17 jaar. Thema’s die daar door de jongeren genoemd werden: meer bomen, een museum-dorpentour, een kinderregering, beter onderwijs, plek waar we elkaar kunnen ontmoeten en minder plastic.

Wat gebeurt er nu al?
Een kindergemeenteraad wordt in de Eemsdelta al wel georganiseerd, maar vaak als eenmalige bijeenkomst om te proeven aan de politiek, zoals de gemeenteraad. De Eemsdelta willen we ChildFriendly maken. Deze beweging is al onderdeel van het jeugdbeleid. Zie ook het artikel van onze wethouder HansRonde. Er is volop ruimte om dit aan te vullen met wensen en ideeën van jongeren.

Verenigingen en maatschappelijke organisaties
Het meer betrekken van jongeren bij besluitvorming hoeft overigens niet persé alleen in de politiek, maar kan ook bij de verenigingen en organisaties waar ze nu al actief zijn. In de sport, bij de scouting, in de buurt, bij muziek, op school en op het werk (baan of bijbaan). De organisaties en besturen zullen ook de uitdaging moeten aangaan om jongeren zelf aan het roer te laten zetten. Willen of zijn jullie daar al mee aan de slag? laat het ons weten. De VVD Eemdelta denkt graag met jullie mee om dit concreet te maken.

 

In contact
Om dat te bereiken wil de VVD Eemsdelta graag nog meer in contact komen met jeugd en jongeren. Een keer met ze chillen kan nu niet door de coronamaatregelen, maar als er ontwikkelingen zijn gaan we gewoon videobellen.


Dit moeten we samen doen!

 

Eduard Mulder
Raadslid VVD

Zie ook:

 Volg ons op Facebook

Volg ons op Instagram

Mij mailen of bellen kan ook zie Contact

Terugblik en stand van zaken Jongerentop Groningen