Zorgen dat woningaanbod voor starters in Eemsdelta op peil blijft

Als starter op de woningmarkt heb je het tegenwoordig niet makkelijk. Dat weet Frans Ozinga (29) als geen ander. “De huizenprijzen rijzen de pan uit. Als je wilt bezichtigen, ben je één van de vele geïnteresseerden. En het krijgen van een hypotheek is ook nog niet zo makkelijk, al dan niet veroorzaakt door het hebben van een studieschuld.” Volgens Frans, VVD-kandidaat op plek 4, willen jongeren dolgraag in hun eigen dorp blijven wonen, maar is het woningaanbod niet toereikend genoeg.


Voor jongeren in de gemeente Eemsdelta is het verhaal niet anders dan elders in het land. Frans Ozinga: “Veel jongeren zouden dolgraag in hun eigen dorp willen blijven wonen, maar het vinden van een (betaalbare) woning is schier onmogelijk. Deels komt dit doordat mensen uit de stad de weg naar de mooie en rustige dorpen in onze gemeente hebben gevonden. Stonden huizen jaren geleden nog een hele tijd te koop, nu worden zelfs de meest bouwvallige huizen in een mum van tijd verkocht.” “Maar een nog groter probleem is misschien nog wel dat er simpelweg te weinig nieuwe huizen worden bijgebouwd,” zo zegt Frans Ozinga, die zelf in december 2018 van de stad Groningen naar Stedum verhuisde. “In ’t Zandt worden zelfs meer huizen gesloopt dan gebouwd. Zonde, en daarmee geef je volgens mij het verkeerde signaal af. Zo wordt de leegloop van het dorp juist versterkt in plaats van tegengegaan.


Willen we de dorpen leefbaar houden dan zullen we ervoor moeten zorgen dat het woningaanbod in die dorpen op peil blijft. En dat vooral in overleg met de bewoners, zodat het aanbod wordt aangepast aan het juiste type woning waar vraag naar is. Voor starters op de woningmarkt geldt dat zeker.” Frans Ozinga vindt dat de gemeente zich hiervoor zou moeten inspannen. Er worden al veel projecten uitgevoerd in het kader van de versterkingsoperatie, maar de gemeente zou volgens hem ook particuliere woningbouwinitiatieven de ruimte moeten geven. Frans: “Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de aan populariteit winnende tiny houses. Daarnaast moeten mensen ook makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun huis te vergroten of aan te passen. Uiteraard blijft het het belangrijkste dat de gemeente er zorg voor draagt dat er voldoende koop- en huurwoningen worden gebouwd. Zeker nu starters geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen, zou het mooi zijn als veel jongeren in onze gemeente daar de komende jaren profijt van kunnen hebben en een mooie woning kunnen kopen in één van de vele mooie plaatsen die onze gemeente rijk is!”

Hoe zorgen we voor een leefbare omgeving?