Ieder kind moet lid kunnen zijn van een club


“Ieder kind of jongere moet zich aan kunnen sluiten bij een club of vereniging. Hier kunnen en mogen geen obstakels voor zijn. Of het nou scouting, rugby of schaken is, er is voor elke jongere wel ergens een plek waar hij zich thuis kan voelen, zichzelf kan zijn, maar bovenal zichzelf kan ontwikkelen en het beste in zichzelf naar boven kan halen'', aldus Chris Ronde (plek 8 op de kieslijst voor VVD Eemsdelta). 

Chris Ronde vindt het van groot belang dat iedereen dezelfde startpositie krijgt. Chris: “Immers voor een goed gebouw is een sterke fundatie nodig. Jong geleerd is oud gedaan. Jezelf ontwikkelen is niet iets wat je in je eentje doet. Dit is een proces wat je samen met anderen doormaakt. Het is daarom ook van enorm belang dat ieder kind of jongere lid kan worden van een club of vereniging. Want alleen door met anderen dit ‘avontuur’ aan te gaan kom je er achter wat jij zelf wilt en vooral ook wat je niet wilt. 

Zelf zit Chris Ronde bij de scouting en rugby. Beide clubs hebben hem veel gebracht. “Ik heb geleerd samen te werken. En ik heb ontdekt dat je niet alleen op de wereld bent en dat er heel veel verschillende mensen zijn. Beide verenigingen hebben een grote bijdrage aan mijn ontwikkeling geleverd, dus vind ik dat ik iets terug moet doen. Bij beide verenigingen ben ik penningmeester geweest, en heb daardoor van dichtbij mogen ervaren wat de problemen kunnen zijn. Tevens ben ik al bijna 15 jaar leiding binnen scouting Fivelgroep. Daardoor heb ik op organisatorisch vlak ook veel kennis opgedaan.

Ik vind dat iedereen deze mogelijkheid moet hebben. Geld mag daarbij geen barrière zijn. Gelukkig zijn er in de gemeente allerlei mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken, als je ouders het wat minder breed hebben. Dus dat jouw ouders minder verdienen is geen argument. Je moet er zelf ook iets voor doen. Maak die stap als jongere.” Volgens het jonge VVD-lid is het is niet alleen goed voor de jongere zelf. “Het is ook goed voor de club of vereniging. Dankzij jou kan de club zich ook verbeteren. Hoe meer leden des te meer mogelijkheden er voor een club zijn. Help jezelf en je club, maar bovenal: ‘laat niets je in de weg staan’.”