Veel kansen op toeristisch vlak


“In de afgelopen 6 jaar is er op toeristisch gebied veel bereikt in Delfzijl. De nieuwe gemeente Eemsdelta biedt straks dezelfde kansen.” Dat is de mening van Hans Ronde. Hij is sinds 2014 wethouder in de gemeente Delfzijl en heeft onder andere recreatie en toerisme in zijn portefeuille.

 De nieuwe gemeente biedt op toeristisch gebied overigens wel een uitdaging gezien de diversiteit van het gebied: havenstad, historische stad en landelijk gebied. “Maar ze vullen elkaar ook aan,” aldus de VVD-wethouder. “Tot nu toe had iedere gemeente zijn eigen toeristisch beleid. Straks wordt dat één beleid en hebben we toeristen een grote variatie en verscheidenheid te bieden. Dat zie ik als een meerwaarde.”

In Delfzijl zijn op toeristisch gebied veel projecten voltooid of bijna voltooid. Hans Ronde: “Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling rondom het strand van Delfzijl inclusief de camperplaatsen. Wat een groot succes is dat. Ook het MuzeeAquarium en Termunterzijl zijn grote toeristische trekpleisters. In Termunterzijl liggen nieuwe plannen klaar om uit te voeren. Allemaal bereikt met ondernemers en burgers die zich inzetten om er iets moois van te maken. Daar kunnen we met zijn allen trots op zijn.”

Volgens de Delfzijlster VVD-wethouder is het belangrijk dat de inwoners zelf ook de schoonheid van het eigen gebied gaan zien. “Neem het Marconi-project. Dat ziet er perfect uit. We horen nu veel in Delfzijl: ‘dat ziet er toch wel mooi uit’. Vaak zien mensen de kracht van de eigen regio niet. Van toeristen die op de camperplek staan, krijgen we te horen: ‘Wat is het hier prachtig. Wat een weidsheid en wat een rust.’ Die trotsheid op het gebied moet de bevolking zelf ook uitstralen. Daar liggen kansen. Zegt het voort.”

Op het gebied van recreatie en toerisme wordt al veel samengewerkt middels de organisatie Top van Groningen. Ondernemersorganisaties in de toeristische sector en ook de inwoners zijn degenen die het toeristisch product c.q. de dienst leveren.  Hans Ronde: “Zij bepalen samen het toeristisch DNA van de regio. Zonder hen valt er toeristisch niets te vermarkten.”

De nieuwe gemeente Eemsdelta moet er alles aan doen om dit te ondersteunen. “Met z’n allen moeten we de schouders eronder zetten om in deze nieuwe en mooie gemeente het toeristisch product vorm te geven. Dit moeten we niet laten liggen. Ik wil mij hier graag een volgende periode weer voor inzetten” aldus Hans Ronde.